Bio

Yzabel schreef en zong de titelsong voor de film Knielen op een bed violen. Eind januari 2016 bracht ze haar debuut EP ‘Half Awake’ uit. Dit debuut vierde ze met een uitverkocht concert in Bitterzoet, samen met haar 5 bandleden. Daarvoor speelde ze in mei 2015 voor een uitverkochte kleine zaal in Paradiso. De jaren daarvoor zong ze op bruiloften en in woonkamers en bruine kroegen in Amsterdam.

Yzabel is een singer-songwriter die geïnspireerd wordt door jong (o.a. London Grammar, James Blake, Lana del Rey) en oud (o.a. Bob Dylan en Joni Mitchell). Haar eigen composities werden aangemoedigd door het muziekpanel van de Muzikantendag on Tour in de Gebr. de Nobel (juni 2015) en ze werd op het Wilhelmina Huiskamerfestival 2015 als ‘de grote verrassing’ betiteld.

Yzabel is de artiestennaam van Isabelle van ’t Groenewout. Isabelle kreeg op haar 8e haar eerste pianoles in klassieke muziek. Al snel werd duidelijk dat ze het meer van het improviseren moest hebben dan het klassiek geschoolde. Tijdens haar middelbare school zong ze op toneelavonden en in musicals, tijdens haar studententijd zong en serveerde ze in Pasta e Basta. Haar leven nam een paar jaar terug een drastische wending. Op jonge leeftijd, werkzaam op de Zuid As, werd ze ernstig ziek. Na een revalidatie van een jaar sloeg het noodlot opnieuw toe: haar zus kreeg een vergelijkbare diagnose, echter de ongeneeslijke variant. Isabelle beleefde het laatste levensjaar van haar zus intens. Haar zus liet haar één ding beloven: volg je hart. Isabelle gooide het roer om: ze liet de corporate wereld achter zich en koos voor de muziek.

Vanaf dat moment ging het snel. Getalenteerde muzikanten sloten zich bij haar aan. Na twee jaar spelen, schrijven en opnemen kwam haar debuut EP ‘Half Awake’ uit. Een plaat die in het teken staat van het hervinden van levenskracht. Voor deze EP werkte ze samen met producer Jens Munnik. Andere muzikanten en songwriters die meewerkten zijn Tim Janse, Ramon de Wilde, Jochem Fluitsma, Lieuwe Albertsma, Rachèl Louise, Henk Jan Kooistra, Stefan Schrik, Harmen-Jan Schrik, Lito Mabjaia, Yordi Petit, Jimmy van den Nieuwenhuizen, Marcel Schimscheimer, Merijn Eugelink, Erik Rademakers, Cimo Fränkel en Rik Annema.

De heftige tijd die Isabelle doorging inspireerde haar niet alleen op muziekgebied, ze schreef ook een roman. Hiervoor kreeg ze een contract aangeboden van verschillende uitgeverijen (Atlas-Contact, Prometheus, Meulenhoff). Gezien de beladen gebeurtenissen die haar tot inspiratie dienden, besloot ze eerst uit te komen met haar muziek. Of en wanneer ze tot publicatie van haar roman overgaat, zal op een later moment blijken.